Preot Ic. Starv. Constantin Ceobanu

Preoți slujitori Noiembrie 3, 2015

Subsemnatul Ceobanu Constantin, născut în data de 29 iulie 1944, în comuna Mileanca, fiul lui Constache și Floarea, jud. Botoșani.

Școala primară și gimnazială am absolvit-o în comună, iar seminarul teologic la Sf. Mănăstire Neamț, com. Vânători, jud. Neamț, pe care l-am absolvit în anul 1965.

După absolvirea seminarului teologic, am urmat timp de 4 ani Institutul Teologic de Grad Universitar București, în anul 1969, cu teza de licență ”Despre Taina Sf. Botez”.

În 27 iulie 1969 m-am căsătorit cu tânăra Ceică D. Viorica, fiica directorului Ceică Dumitru din satul Eșanca-Darabani.

În luna august 1969 am susținut examenul de capacitate, cu fostul patriarh Dr. Iustin Moisescu, după care  am fost numit la parohia Fundu Herța, com. Cristinești. Am primit taina hirotoniei în treapta de diacon în M-rea Golia, la data de 26 octombrie 1969, iar cea de preot în comuna Brusturi, jud. Neamț de către Preasfințitul Episcop Irineu Crăciunaș, în data de 8 noiembrie  1969.

În această parohie, care era pe granița cu URSS am construit o casă parohială, am electrificat biserica, am împodobit-o cu obiecte și cărți de cult.

După 5 ani de activitate am făcut cursurile de definitivare în anul 1974, iar cele de promovare în anul 1986 la București.

În perioada 1979-1981 am lucrat la contabilitate la Protoieria Dorohoi și fiind cel mai tânăr din cancelarie, adormitul întru Domnul, Prea Fericitul Părinte Teoctist, când era mitropolit al Moldovei și Sucevei, m-a promovat în funcția de protopop, pe care am deținut-o de la data de 1 martie 1981 la 1 iulie 1984. În anul 1982, luna august s-a vacantat parohia ”Sf. Dumitru” Dorohoi, cu hramul ”Cuv. Parascheva” prin decesul preotului Leon Anuței. Astfel în luna septembrie 1982 am fost numit și apoi transferat de la parohia Fundu Herța la parohia ”Sf. Dumitru” Dorohoi, după cinci ani de navetă.

În această parohie am desfășurat următoarea activitate: am împrejmuit curtea bisericii cu stâlpi de țeavă și rame de fier-tip fagure de miere, s-a înlocuit tabla zincată, care avea un grad de uzură de 70%, cu  tablă de aluminiu, s-a extins biserica cu 5,50/4,50 m, s-au efectuat tencuieli exterioare în praf de piatră. În anul 1987 s-a construit o fântână din piatră, acoperită cu tablă din aluminiu, pentru că cea existentă a fost acoperită în urma sistematizării, am făcut demersurile pentru racordarea la gaz metan. În primăvara anului 1989, în urma demersurilor făcute către Departamentul de Culte, am primit aprobarea pentru construcția unei clopotnițe, pe care finalizat-o în anul 1991. S-a executat în comuna Broscăuți un iconostas sculptat  pentru icoana Maicii Domnului și un set de covoare de lână tip Tismana, în valoare de 110.000 lei. Din 5 mai 1995 am fost transferat la parohia Sf. Nicolae Dorohoi, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, unde a înființat în cartierul Plevna parohia ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, potrivit adresei nr. 6626/14.03.1997 unde Protopopiatul Dorohoi a construit o capelă, care a fost sfințită la data de 29.06.1998, de către Presfințitul Episcop-Vicar Calinic Botoșaneanul, urmând ca preotul Ceobanu Constantin să fie transferat în această parohie și să adune fonduri pentru întocmirea proiectului de construcție a bisericii parohiale. În acest sens s-a aprobat terenul dat în folosință gratuită de către Primăria Municipiului Dorohoi prin HCL nr. 14/25.03.1999, făcându-se predarea-primirea conform PV nr. 12577 din 7.07.2000.

Locul pentru biserică a fost sfințit la data de 12 aprilie 2000 de către Presfințitul Episcop-Vicar Calinic Botoșaneanul, trecând apoi la organizarea de șantier, împrejmuind terenul în suprafață de 2543 mp cu stâlpi de țeavă cu rame din fier și plase de sârmă ochiuri zincată, racordarea la sistemul de alimentare cu apa.

La data de 5 mai 2003 s-au început săpăturile la fundația bisericii la cota  -2,30 m, iar în 14 noiembrie 2003 s-a terminat fundația bisericii ajungându-se la cota 0, pentru care preotul paroh Ceobanu Constantin a făcut un împrumut de 20 milioane lei de la BCR Dorohoi. Lucrările au continuat și în anul următor cu zidăria de la cota 4,40 m la 8,20 m, s-au cofrat și placat cu cărămidă cupolele,  s-a pus fier-beton marca B200 în stâlpii de la arce, în grinzile circulare, placa de pe cafas și centura de jur-împrejur, continuându-se în 2008 cu cele două turnuri: turnul central și cel de clopote.

Bucuria deplină am avut-o în dada de 23 septembrie 2009, când IPS Părinte Mitropolit Teofan, venind la ședința de lucru cu preoții din Protopopiatul Dorohoi, a trecut pe la parohia ”Sf. Împărați Constantin și Elena” Dorohoi, găsind pe muncitorii de la S.C. SCIRUS Dorohoi la lucrările de la acoperiș, tencuielile interioare pentru frescă și cele exterioare în praf de marmură. Cu acest prilej a depus Sf. Antimis în capela parohială. În urma raportului înaintat Sf. Mitropolii în 1 noiembrie 2010, s-a făcut slujba de deschidere de către P.C. Preot Protopop Ciurciun Stelian, ca delegat al IPS Părinte Mitropolit, însoțit de un sobor de nouă preoți, în data de 25 noiembrie 2010.

În cursul anului 2011 s-a organizat slujba arhierească de sfințire a noului locaș de cult în data de 10 iulie de către IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoți. Cu această ocazie i s-a acordat preotului paroh distincția de iconom stavrofor.

Tot în acest an am reușit să finalizez catapeteasma, racordarea la gaz metan, instalarea sistemului de încălzire sub pardoseala din plăci de granit și intabularea terenului.

În anul 2012 am intabulat biserica și capela, s-a făcut inventarierea obiectelor și s-a organizat licitația pentru pictură (tehnica frescă) a bisericii.

Data hirotonire: 1969-11-08